Εικόνα με γυναίκα που υφίσταται θεραπεία βελονισμού.
Κοινοποίηση:

Όλοι μας, σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε βιώσει αρνητικά συναισθήματα, άγχος ή κάποιας μορφής ψυχοσωματικά συμπτώματα. Αυτή είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στην παρουσία κινδύνου και ονομάζεται στρες. Ως εκ τούτου, το στρες είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, το οποίο βέβαια μπορεί σε περιπτώσεις να μας κατακλύσει, επηρεάζοντας σοβαρά την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Σε περίπτωση κινδύνου, είτε πραγματικού είτε πλασματικού, ενεργοποιείται το συμπαθητικό σύστημα με αποτέλεσμα:

  • να αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί
  • να διοχετεύεται περισσότερο αίμα στους μύες
  • να αρχίζουμε να αναπνέουμε πιο γρήγορα και με ρηχές ανάσες
  • οι πεπτικές λειτουργίες να αναστέλλονται προσωρινά
  • να διακόπτεται κάθε αίσθημα πόνου στο σώμα μας
  • να αποδεσμεύεται επιπλέον γλυκόζη στο αίμα με αποτέλεσμα η κόπωση να
    επέρχεται πολύ πιο δύσκολα από ότι σε φυσιολογικές συνθήκες

Αφού παρέλθει ο κίνδυνος, ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, αντισταθμίζει τη δράση του συμπαθητικού και σταδιακά, αφού μας ηρεμήσει, επαναφέρει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε αυτή την ισορροπία μεταξύ συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού συστήματος ο βασικότερος ρυθμιστής είναι ο υποθάλαμος, ένας πυρήνας του διάμεσου εγκεφάλου,  που ρυθμίζει τη λειτουργία του αυτόνομου και του ενδοκρινικού νευρικού συστήματος.

Ο βελονισμός είναι μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση οπού χρησιμοποιείται παγκοσμίως και για πολλά χρόνια πλέον για τη διαχείριση του στρες, του καθημερινού άγχους, της κατάθλιψης, αλλά και άλλων ηπιότερων συναισθηματικών διαταραχών. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τις βασικότερες αιτίες του στρες, αλλά και το πώς ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωσή του και στη γενικότερη διαχείριση του καθημερινού άγχους.

Τι είναι το στρες;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει το στρες ως «κάθε αλλαγή που προκαλεί σωματική, συναισθηματική ή ψυχολογική ένταση. Το στρες είναι η απάντηση του σώματός μας σε οτιδήποτε απαιτεί προσοχή ή δράση».

Το καλό στρες μπορεί να μας παρακινήσει και να μας δώσει ενέργεια για να πετύχουμε τους στόχους μας, ενώ το κακό στρες είναι συνήθως αποτέλεσμα εξάντλησης (σωματικής ή ψυχικής) ή ενός αισθήματος ότι χάνουμε τον έλεγχο της κατάστασης. Συνεπώς, ο τρόπος με τον οποίο αντικρίζουμε την όποια αλλαγή στη ζωή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στο πώς θα διαχειριστούμε το στρες που μας προκαλεί. Θα το χρησιμοποιήσουμε ως εφαλτήριο, ή θα το αφήσουμε να μας καταβάλλει;

Από τι προκαλείται το στρες;

Η ζωή στην σύγχρονη κοινωνία, πέρα από γρήγορη, γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο ανταγωνιστική, με αποτέλεσμα ο σύγχρονος άνθρωπος να δίνει αγώνα για να ισορροπήσει την επαγγελματική και την ιδιωτική του ζωή. Οι αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας μπορούν να ωθήσουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία στα άκρα, προκαλώντας έτσι στρες το οποίο άλλες φορές είναι διαχειρίσιμο και άλλες όχι.

Οι συνηθέστερες αιτίες πρόκλησης στρες περιλαμβάνουν λίγο πολύ τους βασικότερους τομείς της ζωής μας, όπως η εργασία, προθεσμίες που μπορεί να πρέπει να προλάβουμε, οικονομικές δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, συγκρούσεις σε διαπροσωπικές μας σχέσεις και ανησυχίες ή φόβους για την υγεία μας.

Το στρες μπορεί να εκδηλωθεί με σωματοποιημένα συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, μυϊκή δυσκαμψία, κόπωση, στομαχικές διαταραχές και βουβό πόνο στον θώρακα, τη μέση και τον αυχένα. Εκτός από τη σωματοποίηση των συμπτωμάτων, το στρες μπορεί να εκδηλωθεί με προβλήματα ψυχικής υγείας όπως άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, ελλειμματική συγκέντρωση και απώλεια μνήμης. 

Κάποια ακόμα συμπτώματα που προκαλεί το στρες είναι:

  • Αίσθημα ζάλης
  • Κλάμα
  • Διαταραχές ύπνου
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Πονοκέφαλος
  • Ταχυκαρδία
  • Κοιλιακό άλγος
  • Δύσπνοια
  • Δυσκολία κατάποσης
  • Έλλειψη κινήτρου
  • Εκρήξεις θυμού
  • Αίσθημα φόβου – απειλής
  • Αίσθημα αστάθειας
  • Κρίσεις Πανικού

Χρόνιο στρες

Παραπάνω αναφερθήκαμε επί το πλείστον στην άμεση απόκριση του οργανισμού στον κίνδυνο, το άμεσο στρες. Εάν όμως δεν έχουμε τη δυνατότητα να απομακρυνθούμε άμεσα από τον ενδεχόμενο κίνδυνο που μας προκαλεί στρες, ή ακόμα χειρότερα, αν ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται, τότε μπορούμε να πούμε ότι η αντίδραση στρες στο σώμα μας αρχίζει να γίνεται χρόνια. Αντικρίζουμε λοιπόν ένα από τα συχνότερα χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής των ανθρώπων, το χρόνιο στρες.

Όταν το στρες γίνει χρόνιο, το σώμα μας βρίσκεται συνεχώς σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατά την οποία κάποια συστήματά του λειτουργούν στο μέγιστο, ενώ κάποια άλλα υπολειτουργούν, μέχρις ότου αδρανοποιηθούν σχεδόν τελείως.

Οι επιπτώσεις του χρόνιου στρες, αφού επιδράσει στο σώμα μας για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, είναι ένα ανοσοποιητικό σύστημα που υπολειτουργεί, ένα νευρικό σύστημα που αδυνατεί να στείλει τις κατάλληλες εντολές (ελλειμματική προσοχή, αίσθημα κόπωσης, κατάθλιψη) και ένα ενδοκρινικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να ρυθμίσει τις ορμόνες που ρέουν στο σώμα μας.

Αποτέλεσμα της απορρύθμισης όλων αυτών των συστημάτων είναι το σώμα μας να εκτίθεται, να χάνει το σθένος του και να μας καθιστά πιο ευάλωτους και επιρρεπείς σε λοιμώδη, ψυχικά και αυτοάνοσα νοσήματα.

Στρες και βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια αρχαία Κινέζικη θεραπευτική πρακτική που περιλαμβάνει την ένθεση λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και έχει χρησιμοποιηθεί ανά τα χρόνια για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου φάσματος παθήσεων και ασθενειών.

Η εφαρμογή του πολύ συχνά έρχεται να προστεθεί σε πράξεις κλασσικής ιατρικής και φυσικοθεραπείας, ως μια φυσική (χωρίς φαρμακευτική ουσία) προσέγγιση στην διαχείριση του στρες. Τα αποτελέσματά του είναι άμεσα ορατά από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες.

Τα βελονιστικά σημεία του στρες βρίσκονται διάσπαρτα στη κοιλιακή χώρα, στα άκρα, στη κατώτερη θωρακική και άνω οσφυϊκή περιοχή παρασπονδυλικά, στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα και στο λοβό του αυτιού. Με την ένθεση βελόνων σε αυτά τα σημεία, επηρεάζουμε τον άξονα θαλάμου – υπόφυσης, δηλαδή περιοχές του εγκεφάλου, οπού μαζί με τον υποθάλαμο είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του στρες. Έτσι, εξομαλύνεται η ημερήσια διακύμανση των επιπέδων κορτιζόλης και μελατονίνης και, εξισορροπείται η επίδραση του συμπαθητικού συστήματος και βελτιώνεται η απόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 

Ο βελονισμός συνεισφέρει στη μείωση του στρες τροποποιώντας (καταστέλλοντας) τα κυκλώματα του νευρικού συστήματος που το πυροδοτούν, ενισχύοντας κατ’αυτό τον τρόπο τη χαλάρωση. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα – η ορμόνη του στρες – ενώ αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών – ορμόνες της «ευεξίας». Μπορεί επίσης να μειώσει τη σωματοποίηση των συμπτωμάτων του στρες, όπως ο πονοκέφαλος, η μυϊκή δυσκαμψία και γαστρεντερολογικές διαταραχές.

Ένα ακόμα όφελος του βελονισμού είναι ότι βοηθάει στο να διατηρήσουμε καλή διάθεση μέσα στην ημέρα ως αποτέλεσμα της μείωσης του καθημερινού στρες. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία βελονισμού που ενισχύουν την ευεξία όπου με την ένθεση της βελόνας πετυχαίνουμε χαλάρωση των μυών, κατάπαυση των αυτόματων σκέψεων, βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, μείωση της κόπωσης και αύξηση των επιπέδων ενέργειας μέσα στην ημέρα. Όλα αυτά συντελούν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του στρες και του καθημερινού άγχους. 

Ο βελονισμός πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά από εξειδικευμένους βελονιστές. Πριν συμφωνήσετε σε μία συνεδρία βελονισμού, βεβαιωθείτε ότι ο θεραπευτής σας είναι πιστοποιημένος βελονιστής, ενώ για εφαρμογές που αφορούν στο στρες, ο θεραπευτής σας είναι καλό να έχει και την ανάλογη εμπειρία από προηγούμενα περιστατικά. Πολύ σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζει και η «χημεία» μεταξύ θεραπευτή-θεραπευόμενου, καθώς η σχέση αυτή παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Στο δικό μας φυσικοθεραπευτήριο, τις θεραπείες βελονισμού αναλαμβάνει ο φυσικοθεραπευτής, εξειδικευμένος στον βελονισμό, Χρήστος Μαυροπάνος. Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για εξατομικευμένη αξιολόγηση και θεραπεία στο κέντρο μας, Προηγμένη Φυσικοθεραπεία Μαυροπάνος καλώντας στο τηλέφωνο 2106086126.

Συμπερασματικά, ο βελονισμός είναι ένα ισχυρό εργαλείο που υποστηρίζει την προσπάθειά μας να διαχειριστούμε το στρες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για να πορευόμαστε πιο ήρεμοι στην καθημερινότητά μας. Είναι μία θεραπευτική πρακτική που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, ενώ τα τελευταία χρόνια βάσει ερευνών έχει βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους, της κατάθλιψης, της αϋπνίας και άλλων ψυχοσωματικών διαταραχών. Ο βασικός τρόπος δράσης του βελονισμού είναι μέσω της ενεργοποίησης συγκεκριμένων βελονιστικών σημείων, στα οποία εντίθεται η βελόνα με αποτέλεσμα την μείωση των επιπέδων του στρες και την ενίσχυση της χαλάρωσης (μέσω των ενδορφινών που εκκρίνονται). Συνεπώς, ο βελονισμός είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους ολιστικά και φυσικά, χωρίς φάρμακα. Έτσι, αν βρίσκεστε σε διαδικασία αναζήτησης λύσεων για να διαχειριστείτε το άγχος στην καθημερινότητά σας, ο βελονισμός είναι σίγουρα μία πολύ αποτελεσματική λύση που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε!

Οι Υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας που Προσφέρουμε

Στο κέντρο Προηγμένη Φυσικοθεραπεία Μαυροπάνος προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων θεραπειών τις οποίες προσαρμόζουμε στις ανάγκες του εκάστοτε θεραπευόμενου. Η θεραπευτική ποικιλία στην οποία βασιζόμαστε ισορροπεί μεταξύ σώματος και μυαλού, βοηθώντας έτσι να θεραπεύσουμε τους τραυματισμούς, αλλά και να εξαλείψουμε τον πόνο. Ταυτόχρονα, παρέχουμε συμβουλές και κατευθυντήριες οδηγίες για τη μετέπειτα διαχείριση της όποιας πάθησης αλλά και τη συντήρηση μιας γενικής κατάστασης «καλής υγείας» σε βάθος χρόνου.

Πλοηγηθείτε στις παρακάτω υπηρεσίες για να μάθετε περισσότερα, να κατανοήσετε την θεραπευτική μέθοδο που επιθυμείτε και να αποφασίσετε εάν είναι κατάλληλη για εσάς.

  • Διαχείριση Τραυματισμών σε αθλητές
  • Αποκατάσταση Μυοσκελετικών Τραυμάτων
  • Αντιμετώπιση Πόνου
  • Pilates
  • Βιοϊατρικός Βελονισμός
  • Κρουστικός Υπέρηχος
  • Προεγχειρητική / Mετεγχειρητική αποκατάσταση
  • Πρόληψη πτώσεων στην 3η ηλικία
  • Αθλητική Φυσιοθεραπεία

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας καλώντας μας στο ☎️2106086126 ή στέλνοντας μας το mail σας στο 📧mavropanos.physio@gmail.com ή απλώς στείλτε μας το μήνυμά σας συμπληρώνοντας την 📃φόρμα επικοινωνίας για να μιλήσετε με κάποιον από τους φυσικοθεραπευτές μας. Εναλλακτικά μπορείτε να μας βρείτε στα Social media για να κλείσετε απο εκεί ραντεβού φυσικοθεραπείας.