Φωτογραφία ενός δρομέα στην αφετηρία, έτοιμος να ξεκινήσει τον αγώνα. Βελονισμός στον Αθλητισμό
Κοινοποίηση:

Είναι τελικά ο βελονισμός στον αθλητισμό το κλειδί στη διαχείριση του αθλητικού στρες;

Τα τελευταία χρόνια, ο βελονισμός στον αθλητισμό έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται με αύξοντες ρυθμούς, τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Συγκεκριμένα, πολλοί αθλητές είτε σε ατομικά είτε σε ομαδικά αθλήματα, έχουν ενσωματώσει τον βελονισμό στο προπονητικό τους πρόγραμμα, επιλέγοντάς τον ως θεραπευτική τεχνική για την αντιμετώπιση του πόνου, του χρόνιου πόνου και την αποκατάσταση μετά από τραυματικές κακώσεις, ή υπερπροπόνηση.

Συγχρόνως, ο βελονισμός στον αθλητισμό χρησιμοποιείται είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία και άλλες συμβατικές θεραπευτικές μεθόδους. Δεν είναι λίγες οι αθλητικές ομάδες σήμερα που έχουν, σε σταθερή βάση, ειδικό που εφαρμόζει βελονισμό στους αθλητές, παράλληλα με τους φυσικοθεραπευτές τους.

Επιπλέον, ο αθλητισμός από τη φύση του, απαιτεί υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας, ειδικά στον επαγγελματικό τομέα, ενώ και οι ερασιτέχνες αντιμετωπίζουν έντονο στρες (σωματικό και ψυχικό, στρες άμιλλας). Οι προσπάθειες τόσο των ίδιων των αθλητών, όσο και του εκάστοτε ομίλου ή ομάδας, εστιάζονται στην ενίσχυση της απόδοσης, τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, την άμεση αντιμετώπιση του πόνου, και τη μείωση του χρόνου αποκατάστασης μετά από τραυματικές κακώσεις.

Για τους παραπάνω λόγους, ο βελονισμός στον αθλητισμό έχει λάβει ευρεία αποδοχή, ιδίως κατά την προετοιμασία για αερόβια δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και μικτά αθλήματα. Ο βελονισμός παρέχει μια μη φαρμακευτική θεραπεία, χωρίς παρενέργειες, συνδυάζεται αποτελεσματικά με συμβατικές θεραπείες, και είναι αβλαβής για τον οργανισμό.

Εκτός από την αντιμετώπιση του πόνου και τραυματικών κακώσεων, ο βελονισμός στον αθλητισμό χρησιμοποιείται και στην προετοιμασία πριν την προπόνηση, συμβάλλοντας στη μείωση του αθλητικού άγχους πριν από αγώνες ή κάποια έντονη προσπάθεια (π.χ. προσπάθεια για ατομικό ρεκόρ), καθώς και στην περίοδο ξεκούρασης και αποκατάστασης μετά την άθληση.

Πώς βοηθά ο βελονισμός στον αθλητισμό και ποια η επίδρασή του σε έναν αθλητή;

Κάποιες από τις σημαντικότερες επιδράσεις του βελονισμού, που σχετίζονται με την αθλητική δραστηριότητα, είναι, βάσει αρθρογραφίας, η αύξηση της δραστηριοποίησης του συμπαθητικού συστήματος και η μείωση του επιπέδου κορτιζόλης στον οργανισμό (από μετρήσεις στο αίμα και το σάλιο αθλητών).

Ακόμα, οι αθλητές, λόγω εξαιρετικής φυσικής κατάστασης, επωφελούνται με καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, καθώς η απόκριση του οργανισμού τους στον βελονισμό είναι πιο έντονη σε σύγκριση με μη αθλητές.

Συνεπώς, η χρήση ηλεκτροβελονισμού, ο συνδυασμός, δηλαδή, της ενεργοποίησης ειδικών σημείων βελονισμού στο σώμα και το αυτί, με χαμηλή συχνότητα ρεύματος, ενισχύει το φυσικό θεραπευτικό αποτέλεσμα του βελονισμού. Αυτή η διαδικασία προκαλεί ενδογενή προστασία στα μυϊκά κύτταρα από τραυματισμούς, ενώ παράλληλα αυξάνει το δίκτυο και τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και των τριχοειδών αγγείων εντός των μυών. Αυτό οδηγεί σε μείωση της κόπωσης και αύξηση της δύναμης, της αντοχής και του χρόνου άσκησης, χωρίς να επηρεαστεί η απόδοση στην προπόνηση.

Σύνδρομο Υπερπροπόνησης: Προπονητικό Stress και Αλλοστατικό Φορτίο

Οι αθλητές αναμένεται να διατηρούν υψηλή ένταση άσκησης και καταπόνησης για πολλές ώρες. Αυτή η κατάσταση οδηγεί στη δημιουργία μικροτραυματισμών σε ιστούς όπως οι μυϊκές ίνες, τα οστά, το περιόστεο, οι αρθρικοί χόνδροι και οι σύνδεσμοι, γνωστή και ως επαναλαμβανόμενη τοπική φλεγμονώδης αντίδραση.

Βάσει ερευνών, η αντίδραση αυτή ευθύνεται για τη γενικευμένη σωματική και ψυχική κόπωση που βιώνουν οι αθλητές, μειώνοντας την επίδοση και προκαλώντας αλλαγές συμπεριφοράς και διάθεσης, καθώς και έκπτωση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Η κατάσταση αυτή, γνωστή ως προπονητικό στρες, οφείλεται στο αλλοστατικό φορτίο που προκαλείται από την ψυχική και σωματική κόπωση. Τα χαρακτηριστικά αυτά δημιουργούν το κύριο «σύμπτωμα» που αντιμετωπίζουν οι αθλητές, τη δυσπροσαρμοστικότητα, κυρίως σε στιγμές έντασης.

Όταν η επαναλαμβανόμενη φλεγμονώδης αντίδραση διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλεί δυσλειτουργία στον άξονα Υποθαλάμου-Υπόφυσης-Επινεφριδίων λόγω κόπωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συνοδών συμπτωμάτων και συνδρόμων, όπως:

  • Αύξηση μυϊκού τόνου και βράχυνση στους μύες του στρες (π.χ. τους οπίσθιους μηριαίους).
  • Διαταραχές ύπνου.
  • Νυχτερινός βρυγμός (σφίξιμο δοντιών).
  • Σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης.
  • Σύνδρομο ανήσυχων άκρων.
  • Περιοστίτιδα κνήμης.
  • Σύνδρομο διαμερίσματος.

Ο θεραπευτικός μηχανισμός του βελονισμού συνδέεται άμεσα με τη δραστηριοποίηση της χολινεργικής οδού ελέγχου της φλεγμονής στο σώμα. Αυτό είναι γνωστό ως αυτόνομο αντιφλεγμονώδες αντανακλαστικό. Υπάρχουν πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στις αθλητικές μυοσκελετικές κακώσεις και στις αθλητικές επιδόσεις, δείχνοντας ότι ο βελονισμός μειώνει τον πόνο, αυξάνει την ικανότητα άσκησης και μειώνει την καρδιακή συχνότητα.

Οι Υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας που Προσφέρουμε

Στο κέντρο Προηγμένη Φυσικοθεραπεία Μαυροπάνος προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων θεραπειών τις οποίες προσαρμόζουμε στις ανάγκες του εκάστοτε θεραπευόμενου. Η θεραπευτική ποικιλία στην οποία βασιζόμαστε ισορροπεί μεταξύ σώματος και μυαλού, βοηθώντας έτσι να θεραπεύσουμε τους τραυματισμούς, αλλά και να εξαλείψουμε τον πόνο. Ταυτόχρονα, παρέχουμε συμβουλές και κατευθυντήριες οδηγίες για τη μετέπειτα διαχείριση της όποιας πάθησης αλλά και τη συντήρηση μιας γενικής κατάστασης «καλής υγείας» σε βάθος χρόνου.

Πλοηγηθείτε στις παρακάτω υπηρεσίες για να μάθετε περισσότερα, να κατανοήσετε την θεραπευτική μέθοδο που επιθυμείτε και να αποφασίσετε εάν είναι κατάλληλη για εσάς.

  • Διαχείριση Τραυματισμών σε αθλητές
  • Αποκατάσταση Μυοσκελετικών Τραυμάτων
  • Αντιμετώπιση Πόνου
  • Pilates
  • Βιοϊατρικός Βελονισμός
  • Κρουστικός Υπέρηχος
  • Προεγχειρητική / Mετεγχειρητική αποκατάσταση
  • Πρόληψη πτώσεων στην 3η ηλικία
  • Αθλητική Φυσιοθεραπεία

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας καλώντας μας στο ☎️2106086126 ή στέλνοντας μας το mail σας στο 📧mavropanos.physio@gmail.com ή απλώς στείλτε μας το μήνυμά σας συμπληρώνοντας την 📃φόρμα επικοινωνίας για να μιλήσετε με κάποιον από τους φυσικοθεραπευτές μας. Εναλλακτικά μπορείτε να μας βρείτε στα Social media για να κλείσετε απο εκεί ραντεβού φυσικοθεραπείας.