Νεαρή γυναίκα στο γραφείο πιάνει τον αυχένα της γιατί την έχει πιάσει πόνος στον αυχένα.
Κοινοποίηση:

Ο πόνος στον αυχένα χαρακτηρίζεται συνήθως από ευαισθησία και δυσκολία στην κίνηση της κεφαλής, ειδικά στις πλάγιες στροφές. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από πονοκέφαλο, πόνο στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, στους ώμους και/ή στο άνω άκρο. Για να στρέψει κανείς το βλέμμα του πλάγια ή προς τον ώμο, μπορεί να χρειάζεται να στρίψει ολόκληρο το σώμα του, αντί να κινήσει φυσιολογικά μόνο τον αυχένα του, γι’ αυτό το λόγο ονομάζεται “δύσκαμπτος αυχένας”.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τη δυσκαμψία και τους περιορισμούς που προκαλεί ο πόνος στον αυχένα, είτε εμφανιστεί το πρωί αφού σηκωθούμε από το κρεβάτι είτε εμφανιστεί αργότερα μέσα στην ημέρα, όπως αναμένεται μετά από κάποια εξουθενωτική εργασία, όπως για παράδειγμα, η μετακίνηση επίπλων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος και η δυσκαμψία εξαφανίζονται φυσικά μέσα σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, ο τρόπος που κάποιος διαχειρίζεται και φροντίζει τα συμπτώματα του δύσκαμπτου αυχένα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα πόνου, το χρόνο ανάρρωσης και την πιθανότητα επανεμφάνισης.

Πόνος στον αυχένα: Τα συχνότερα αίτια

Η συνηθέστερη αιτία ενός δύσκαμπτου αυχένα είναι η καταπόνηση των μυών ή των μαλακών μορίων της περιοχής. Ιδιαίτερα ευάλωτος σε καταπόνηση και τραυματισμούς είναι ένας μυς που ονομάζεται ανελκτήρας της ωμοπλάτης. Αυτός ο μυς βρίσκεται στο πίσω και πλάγιο μέρος του αυχένα και συνδέει την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης με την ωμοπλάτη.

Ο ανελκτήρας της ωμοπλάτης μπορεί να υποστεί καταπόνηση κατά τη διάρκεια πολλών συνηθισμένων, καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως:

  • Όταν κοιμηθούμε με τον αυχένα σε ακατάλληλη θέση
  • Κάποια πτώση ή χτύπημα που ωθεί το κεφάλι πλάγια, όπως σε αθλητικούς τραυματισμούς
  • Μετά από κάποια δραστηριότητα που περιλαμβάνει συνεχείς περιστροφές της κεφαλής , όπως όταν κολυμπάμε “ελεύθερο”
  • Η κακή στάση με κύφωση κατά τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ή όταν κοιτάζουμε σκυφτοί την οθόνη του κινητού μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα (γνωστό και ως “text neck“)
  • Το υπερβολικό στρες ή άγχος, το οποίο προκαλεί τάση στους μύες του αυχένα
  • Όταν κρατάμε τον αυχένα μας σε μια “παράξενη” θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως, για παράδειγμα, όταν κρατάμε το τηλέφωνο με τον ώμο και το κεφάλι μας.

Τα αίτια που ευθύνονται για τον πόνο στον αυχένα εντοπίζονται ευκολότερα εάν η έναρξη των συμπτωμάτων είναι άμεση και οξεία, όπως μετά από έναν τραυματισμό κατά τη διάρκεια της άθλησης. Αν όμως, ο πόνος στον αυχένα εμφανιστεί χωρίς κάποια ξεκάθαρη αιτία πρόκλησης και κλιμακώνεται σταδιακά, τότε χρειάζεται εκτενέστερη αξιολόγηση για να βρεθούν τα αίτια που τον προκαλούν.

Λιγότερο συχνά αίτια, που χρειάζονται εκτενέστερη αξιολόγηση

Μερικές φορές ο πόνος στον αυχένα προκύπτει ως αντίδραση σε μια υποκείμενη διαταραχή της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η τάση των μυών του αυχένα αυξάνεται σε μία προσπάθεια του σώματός μας να σταθεροποιήσει τον αυχένα μας και να υποστηρίξει επαρκώς τις κινήσεις του. Ορισμένα παραδείγματα διαταραχών της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να προκαλέσουν επώδυνο σπασμό ή σύσπαση των μυών του αυχένα περιλαμβάνουν:

  • Αυχενική δισκοκήλη: Το προστατευτικό εξωτερικό τμήμα ενός δίσκου στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης τραυματίζεται με αποτέλεσμα να μετακινηθεί το εσωτερικό τμήμα προς τα έξω, πιέζοντας τους γειτονικούς ιστούς και προκαλώντας φλεγμονή και πόνο.
  • Εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων: Με την πάροδο των ετών οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αφυδατώνονται και το ύψος τους ελαττώνεται. Ως συνέπεια, αυξάνονται τα φορτία που απορροφούν οι γειτονικές αρθρώσεις, τα νεύρα και τα μαλακά μόρια, όπως οι σύνδεσμοι και οι μύες. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί συνθήκες, κατά τις οποίες μπορεί εύκολα να προκληθεί πόνος στον αυχένα και δυσκαμψία.
  • Οστεοαρθρίτιδα στους αυχενικούς σπονδύλους: Η εκφύλιση των αρθρικών επιφανειών των σπονδύλων (γνωστές και ως facets), είναι μία από τις πιθανές αιτίες που μπορεί να προκληθεί ο πόνος στον αυχένα, ενώ συνήθως συνοδεύεται από η στένωση κάποιου σπονδυλικού διαστήματος ή και ανατομικές αλλαγές, όπως τα οστεόφυτα.

Τι συμπτώματα έχει ο πόνος στον αυχένα;

Η ένταση που μπορεί να έχει ένας πόνος στον αυχένα μπορεί να ποικίλει από μικρή ενόχληση έως οξύ πόνο, ενώ η δυσκαμψία μπορεί να είναι από ηπίως αισθητή ως ενοχλητικά περιοριστική. Ορισμένες φορές, αρκεί η προσπάθεια να γυρίσουμε το κεφάλι μας προς μία κατεύθυνση για να πυροδοτηθεί ο πόνος στον αυχένα και να διακόψει την κίνησή που προσπαθούμε να κάνουμε. Συνεπώς, η μείωση της κίνησης του αυχένα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα δραστηριότητας του ατόμου.

Για παράδειγμα, εάν δυσκολευόμαστε να γυρίσουμε το κεφάλι μας δεξιά ή αριστερά, η οδήγηση θα είναι μία επώδυνη (και επικίνδυνη) δραστηριότητα, η οποία πιθανότατα θα πρέπει να αποφευχθεί έως ότου βελτιωθούν τα συμπτώματα.

Πόνος στον αυχένα: Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι

Συχνά, το να το χαλαρώσετε για μια ή δύο μέρες είναι το μόνο που χρειάζεται για να δώσετε στους μαλακούς ιστούς του αυχένα σας την ευκαιρία να επουλωθούν. Σε περιπτώσεις που ο πόνος είναι πολύ έντονος, μπορείτε να τον μετριάσετε με ένα παυσίπονο, ενώ βοηθούν πολύ, η ζέστη στην περιοχή και ήπιες διατάσεις. Το κολάρο, είναι μία τεχνική που θεωρείτο ότι βοηθά, αλλά πλέον έχει αποδειχθεί το αντίθετο, οπότε θα ήταν καλό να το αποφεύγετε. Αντίθετα, όταν έχετε πόνο στον αυχένα θα πρέπει να προσπαθήσετε να διατηρήσετε φυσιολογικά επίπεδα δραστηριότητας, αν είναι δυνατόν, ειδικά μετά τις πρώτες δύο ή τρεις ημέρες οπού θα έχει παρέλθει η οξεία φάση πόνου.

Πότε να πάω στο γιατρό;

Εάν ο πόνος στον αυχένα σας δεν δείξει σημάδια βελτίωσης μετά από μια εβδομάδα, θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον γιατρό, μάλλον ορθοπαιδικό. Επίσης, ανεξάρτητα από το πόσο έχει διαρκέσει, ένας πόνος στον αυχένα που συνοδεύεται από οποιοδήποτε red flag – όπως πυρετός, εμμένων πονοκέφαλος, ναυτία, ίλιγγος, έμετος ή ανεξήγητη υπνηλία— θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό άμεσα.

Οι Υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας που Προσφέρουμε

Στο κέντρο Προηγμένη Φυσικοθεραπεία Μαυροπάνος προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων θεραπειών τις οποίες προσαρμόζουμε στις ανάγκες του εκάστοτε θεραπευόμενου. Η θεραπευτική ποικιλία στην οποία βασιζόμαστε ισορροπεί μεταξύ σώματος και μυαλού, βοηθώντας έτσι να θεραπεύσουμε τους τραυματισμούς, αλλά και να εξαλείψουμε τον πόνο. Ταυτόχρονα, παρέχουμε συμβουλές και κατευθυντήριες οδηγίες για τη μετέπειτα διαχείριση της όποιας πάθησης αλλά και τη συντήρηση μιας γενικής κατάστασης «καλής υγείας» σε βάθος χρόνου.

Πλοηγηθείτε στις παρακάτω υπηρεσίες για να μάθετε περισσότερα, να κατανοήσετε την θεραπευτική μέθοδο που επιθυμείτε και να αποφασίσετε εάν είναι κατάλληλη για εσάς.

  • Διαχείριση Τραυματισμών σε αθλητές
  • Αποκατάσταση Μυοσκελετικών Τραυμάτων
  • Αντιμετώπιση Πόνου
  • Pilates
  • Βιοϊατρικός Βελονισμός
  • Κρουστικός Υπέρηχος
  • Προεγχειρητική / Mετεγχειρητική αποκατάσταση
  • Πρόληψη πτώσεων στην 3η ηλικία
  • Αθλητική Φυσιοθεραπεία

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας καλώντας μας στο ☎️2106086126 ή στέλνοντας μας το mail σας στο 📧mavropanos.physio@gmail.com ή απλώς στείλτε μας το μήνυμά σας συμπληρώνοντας την 📃φόρμα επικοινωνίας για να μιλήσετε με κάποιον από τους φυσικοθεραπευτές μας. Εναλλακτικά μπορείτε να μας βρείτε στα Social media για να κλείσετε απο εκεί ραντεβού φυσικοθεραπείας.