Κοινοποίηση:

Τα τελευταία χρόνια, ο βελονισμός και η βελτίωση του ύπνου έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον επιστημονικών μελετών για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, καθώς οι διαταραχές ύπνου είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Υπάρχουν μάλιστα πάνω από 80 διαφορετικές  διαταραχές ύπνου. Μερικές από αυτές είναι η αϋπνία, η υπερυπνία, η υπνοβασία, η διαταραχή εφιαλτών κ.α.

Είναι γεγονός πως περίπου, ένας στους τρεις ανθρώπους θα εμφανίσουν αϋπνία σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Αναλόγως βέβαια με το πόσο συχνά συμβαίνει, αλλά και για πόσο διάστημα κρατάει αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως ήπια ή σοβαρή. 

Πρόκειται για διαταραχή ύπνου, όταν κάποιος δυσκολεύεται να κοιμηθεί και όταν το καταφέρνει, κοιμάται για 1-2 ώρες μετά από μεγάλη ταλαιπωρία. Μπορεί επίσης, να μην κοιμηθεί καθόλου ή δεν κοιμάται συνεχόμενα για αρκετές ώρες, αλλά και να ξυπνάει πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα το πρωί να νιώθει εξαντλημένος. 

Ακόμα,  η αϋπνία μπορεί  να είναι βραχυπρόθεσμη ή χρόνια. Χρόνια μάλιστα θεωρείται όταν συμβαίνει τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, για περισσότερο από 1 μήνα. Από την άλλη, όταν τα συμπτώματα έχουν μικρότερη διάρκεια τότε η αϋπνία θεωρείται  βραχυπρόθεσμη.

Ο καλός ύπνος αποτελεί δυνατότητα ανανέωσης και ενδυνάμωσης του οργανισμού. Η έλλειψή του προκαλεί προβλήματα όπως κόπωση, μειωμένη απόδοση, αλλά και προβλήματα μνήμης, κακής διάθεσης, καθώς επίσης συμβάλει και στην ένταση των συμπτωμάτων μυοσκελετικής φύσεως. 

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί επίσης  την έκκριση υπερβολικής ποσότητας των λεγόμενων ορμονών του στρες, δηλαδή αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Αυτές μάλιστα οι ορμόνες, προκαλούν στους ανθρώπους συμπτώματα  νευρικότητας αλλά και ευρύτερα κακής διάθεσης. Η κορτιζόλη, για παράδειγμα, συνδέεται με την υψηλή πίεση του αίματος και την καταστολή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες καταλήγουν πως, ο βελονισμός βελτιώνει τη ποιότητα του ύπνου και την υποκειμενική αϋπνία. Στατιστικά παρατηρείται αλλά και σε αντίθεση με μη θεραπευτικές αλλά και placebo προσεγγίσεις, πως ο ηλεκτροβελονισμός συνδέεται με τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

 Ο βελονισμός είναι εξίσου αποτελεσματικός όσο αντίστοιχα και η φαρμακευτική αγωγή, χωρίς όμως τις παρενέργειες των φαρμάκων. Πρέπει μάλιστα να θεωρείται ως μια από τις θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ανθρώπους που εμφανίζουν διαταραχές ύπνου. 

Επιπρόσθετα με το βελονισμό απελευθερώνονται ουσίες όπως νοραδρεναλίνη, σεροτονίνη, ενδορφίνες Β, οποίες έχουν αγχολυτική, αντικαταθλιπτική και αναλγητική δράση. Επίσης, αυξάνεται η έκκριση ενδογενούς μελατονίνης. Ο ύπνος βελτιώνεται αισθητά και τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι μακροπρόθεσμα. Μπορεί βέβαια, να εφαρμοστεί και συνδυασμός σωματοβελονισμού και ωτοβελονισμού κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίας .

Ουσιαστικά, ο βελονισμός προκαλεί πολλαπλές και σημαντικές βιολογικές νευρο-ενδοκρινικές μεταβολές στο σώμα. Έχουν καταγραφεί μάλιστα αλλαγές σε νευροδιαβιβαστές, οπιοειδή και μη-οπιοειδή, πεπτίδια και ορμόνες οι όποιοι  παρέχουν ισχυρή αναλγητική δράση κ.α..

Διά μέσω αυτών, τροποποιείται ο πόνος και η φλεγμονή. Επίσης, ελέγχεται ο ύπνος, το συναίσθημα (η ψυχική σφαίρα) και η διάθεση. Ακόμα, ρυθμίζεται ο τόνος του αυτόνομου νευρικού συστήματος, αναπροσαρμόζεται ο κιρκάδιος ρυθμός και τέλος ενισχύεται η φυσική ανοσία.

Συνοψίζοντας τα στοιχεία από τις εγκυροτερες δημοσιευμένες μελέτες, υποστηρίζεται πως  δια μέσω του βελονισμού, ως μονοθεραπεία αλλα και ως συμπληρωματική θεραπεία βελτιώνεται η αϋπνία για τους παρακάτω λόγους:

  • Αύξηση της νυχτερινής έκκρισης ενδογενούς μελατονίνης.
  • Αύξηση της αιματικής ροής (μικροκυκλοφορία) στο κεντρικό νευρικό σύστημα  (εγκέφαλος) .
  • Μείωση του τόνου του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (διεγερτικό σύστημα).
  • Αυξάνεται η ενδογενή παραγωγή οπιοειδών πεπτιδίων (ιδίως Β-ενδορφίνης) και η δεκτικότητα των μη-οπιοειδών υποδοχέων.
  • Αύξηση της δραστηριότητας της iNOS (νευράξονας), βελτιώνοντας έτσι το φυσιολογικό μεταβολισμό των εγκεφαλικών κυττάρων και ρυθμίζοντας τον κύκλο ύπνου/εγρήγορσης.
  • Μεταβολή  των επιπέδων των  διαφόρων νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, νοραδρεναλίνη, ντοπαμίνη, GABA και ΝΥ.
  • Τροποποίηση  της εγκεφαλικής χημείας (αγχόλυση και μείωση της υπέρμετρης δραστηριότητας – ομοιοστατική δράση). 

Γενικά, όταν ο ύπνος δεν είναι επαρκής, οι άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν μειωμένη κρίση και χαμηλή απόδοση στην εργασία τους. Απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως η οδήγηση ή ο χειρισμός μηχανημάτων, γίνονται πιο δύσκολες, ενώ η λήψη αποφάσεων απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια.

Μια ανησυχητική τάση που παρατηρείται τελευταία είναι ότι, λόγω του άγχους και των προκλήσεων της σύγχρονης ζωής, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν διαταραχές στον ύπνο, μια κατάσταση που συχνά σχετίζεται με το burnout syndrome και άλλες ψυχολογικές παθήσεις της εποχής μας. Εντούτοις, η πρωτογενής αϋπνία είναι σχετικά σπάνια και συνήθως συνυπάρχει με ψυχικές διαταραχές.

Η ποιότητα του ύπνου είναι καθοριστική για τη σωματική και ψυχική μας υγεία, και η κατανόηση των αιτιών που οδηγούν σε αυτές τις διαταραχές μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ευημερία μας.

Συμπτώματα όπως η νευρικότητα, το άγχος, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η αίσθηση της καταβολής και η ποιότητα του ύπνου, καθώς και αντιδράσεις του αυτόνομου νευρικού συστήματος, όπως οι ταχυκαρδίες και οι εφιδρώσεις, αξιολογούνται προσεκτικά για να διαπιστωθεί ποιο σύστημα είναι σε δυσλειτουργία.

Αυτή η εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία επιτρέπει τη χρήση μεθόδων όπως ο βελονισμός, μια αρχαία τεχνική που μπορεί να ανακουφίσει αυτά τα συμπτώματα και να προάγει έναν ήρεμο και ποιοτικό ύπνο. Με τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, είναι συχνά εφικτή η σταδιακή μείωση της δόσης των υπναγωγών και των αγχολυτικών φαρμάκων που μπορεί να λαμβάνει ο ασθενής.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, η επιλογή του βελονισμού για τη βελτίωση του ύπνου μπορεί να είναι η λύση που αναζητάτε. Αν βιώνετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε το φυσικοθεραπευτήριό μας και να σας προσφέρουμε δωρεάν αξιολόγηση και εξατομικευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι έμπειροι ειδικοί μας θα σας καθοδηγήσουν σε μια διαδικασία που στοχεύει στη χαλάρωση και την αποκατάσταση της ισορροπίας σας. Μην διστάσετε να κάνετε το πρώτο βήμα προς την ευεξία σας!

Οι Υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας που Προσφέρουμε

Στο κέντρο Προηγμένη Φυσικοθεραπεία Μαυροπάνος προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων θεραπειών τις οποίες προσαρμόζουμε στις ανάγκες του εκάστοτε θεραπευόμενου. Η θεραπευτική ποικιλία στην οποία βασιζόμαστε ισορροπεί μεταξύ σώματος και μυαλού, βοηθώντας έτσι να θεραπεύσουμε τους τραυματισμούς, αλλά και να εξαλείψουμε τον πόνο. Ταυτόχρονα, παρέχουμε συμβουλές και κατευθυντήριες οδηγίες για τη μετέπειτα διαχείριση της όποιας πάθησης αλλά και τη συντήρηση μιας γενικής κατάστασης «καλής υγείας» σε βάθος χρόνου.

Πλοηγηθείτε στις παρακάτω υπηρεσίες για να μάθετε περισσότερα, να κατανοήσετε την θεραπευτική μέθοδο που επιθυμείτε και να αποφασίσετε εάν είναι κατάλληλη για εσάς.

  • Διαχείριση Τραυματισμών σε αθλητές
  • Αποκατάσταση Μυοσκελετικών Τραυμάτων
  • Αντιμετώπιση Πόνου
  • Pilates
  • Βιοϊατρικός Βελονισμός
  • Κρουστικός Υπέρηχος
  • Προεγχειρητική / Mετεγχειρητική αποκατάσταση
  • Πρόληψη πτώσεων στην 3η ηλικία
  • Αθλητική Φυσιοθεραπεία

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας καλώντας μας στο ☎️2106086126 ή στέλνοντας μας το mail σας στο 📧mavropanos.physio@gmail.com ή απλώς στείλτε μας το μήνυμά σας συμπληρώνοντας την 📃φόρμα επικοινωνίας για να μιλήσετε με κάποιον από τους φυσικοθεραπευτές μας. Εναλλακτικά μπορείτε να μας βρείτε στα Social media για να κλείσετε απο εκεί ραντεβού φυσικοθεραπείας.